Insula de bucatarie, piesa de rezistenta din bucataria ta!

by / joi, 23 august 2018 / Published in Lifestyle, Sfaturi, Tendinte

Insula de bucatarie reprezinta o alegere tot mai des intalnita, deoarece  este mai mult decat un element de decor, avand si o utilitate practica. Citeste in continuare daca vrei sa vezi cum poti integra cu succes o insula in bucataria ta si care este cel mai potrivit model, raportat la spatiul de care dispui.

 

Specialistii in design interior sustin ca insula de bucatarie este o inventie care a aparut la inceputul secolului XX. Acest lucru nu este neaparat adevarat, deoarece insula de bucataria exista deja cu mult timp inainte. Confuzia este datorata faptului ca forma ei s-a modificat constant, adaptandu-se perioadelor, stilurilor de design, dar si nevoilor oamenilor.

Cel mai adesea, insula de bucatarie este asezata in mijlocul incaperii, devenind atractia principala. Reprezinta un punct de interes al design-ului si poate aduce o nota de originalitate in orice bucatarie. De asemenea, insula de bucatarie are diferite roluri.

In primul rand, poate fi folosita pentru a sepera zona propriu-zisa a bucatariei de zona de living sau dining. Un alt scop al insulei de bucatarie este acela de a suplimenta spatiul de lucru, dar si pe cel de depozitare. Nu in ultimul rand, cel mai important scop al insulei de bucatarie este sa favorizeze eficienta operatiunilor care se desfasoara in bucatarie.

 

Reguli de amplasare pentru insula de bucatarie

 

  • Insula de bucatarie trebuie sa fie complementara spatiului si amenajarii bucatariei. Asadar, daca ai o bucatarie in forma de L, poate ai vrea sa te orientezi spre o insula cu o forma complementara. Cel mai adesea in acest caz se intalnesc insulele de bucatarie cu forma hexagonala sau de triunghi.

 

  • Insula de bucatarie nu trebuie sa fie neaparat dreptunghiulara! Poate sa fie patrata, daca spatial nu este foarte generos, sau chiar rotunda. Sigur va fi ceva diferit, care va aduce o nota de originalitate bucatariei.

 

  • Proiectarea unei insule de bucatarie trebuie sa plece de la nevoile tale. Dimensiunile variaza mult in functie de dotarile pe care vrei sa le aiba o insula de bucatarie, daca vrei sa aiba si rol de dining sau minibar, daca ai nevoie de mai mult spatiu de lucru etc.

 

  • Insula de bucatarie trebuie amplasata in asa fel incat sa permita un culoar de trecere de minimum 70-80 cm in jurul ei.

 

  • Insula de bucatarie trebuie astfel gandita incat sa permita deschidere/inchiderea tuturor corpurilor de bucatarie din apropierea acesteia.

 

Vezi aici cum poti sa eviti si alte greseli de amenajare a bucatariei!

 

O asemenea piesa de mobilier poate sa devina cu usurinta inima bucatariei tale, iar daca este dotata in mod corespunzator, cu siguranta iti va usura viata in ceea ce priveste treburile gospodaresti din bucatarie. Vezi in continuare care sunt cele mai populare tipuri de insula de bucatarie.

 

Tipuri de insula de bucatarie

 

1. Insula – blat de lucru

Poate sa aiba dimensiuni mai mici sau mai mari, iar scopul ei principal este de a suplimenta spatiul de lucru din bucatarie. Totusi, pentru a completa mai bine utilitatea acesteia, este recomandat sa fie conceputa astfel incat sa incorporeze si un mini–bar sau un spatiu unde se poate lua masa. In acest fel, vei profita de spatiul de lucru suplimentar, dar vei putea petrece timp cu cei dragi cand gatesti.

 

2. Insula cu blat de lucru si chiuveta

Este cel mai des intalnit model, deoarece favorizeaza procesul de preparare al mancarii. Poti pregati toate ingredientele pe blatul de lucru, iar chiuveta incorporata in insula de bucatarie, te va scuti de drumurile pentru a spala ingredientele sau vesela.

Daca alegi o  insula de bucatarie cu chiuveta incorporata, este recomandat sa iei in considerare amplasarea masinii de spalat ( daca este cazul) tot in apropierea insulei de bucatarie. De asemenea, asigura-te ca aceasta va beneficia si de suficient spatiu de depozitare a veselei. Sigur vei avea nevoie sa iti fie la indemana.

 

 

3. Insula cu blat de lucru, chiuveta si hota incorporata

Acest model de insula de bucatarie este cel care necesita cel mai mult spatiu si este recomandat doar pentru bucatariile foarte spatioase. Este foarte practic sa ai toate dotarile necesare incorporate in insula de bucatarie. In acest fel vei avea de facut mai putine drumuri pentru a pregati ingredientele si pentru a prepara mancarea. Acesta este si principalul avantaj unei astfel de insule de bucatarie cu dotari all inclusive.

Totusi, exista si un dezavantaj. Avand in vedere ca insulele de bucatarie sunt intalnite adesea in incaperi de tip “open space”, mirosul de mancare se poate raspandi cu usurinta in toata casa. De aceea este recomandat sa te orientezi spre o hota cu o putere mare de aspirare, astfel incat sa reduca considerabil mirosurile care apar in timp ce gatesti.

 

Insula de bucatarie cu toate dotarile

 

4. Insula de bucatarie cu spatiu de depozitare

Acest model este binevenit in orice bucatarie, deoarece parca niciodata nu ai suficient spatiu de depozitare. Totusi, nu va ganditi ca spatiul de depozitare poate fi folosit doar pentru vesela. Insulele moderne de bucatarie sunt adevarate elemente de decor si fac trecerea mai usoara catre living sau dining room. Asadar, spatiul de depozitare poate sa insemne la fel de bine o mini-biblioteca sau un bar pentru bautari.

 

Insula de bucatarie delimitatoare

 

5. Peninsula

Peninsula de bucatarie reprezinta solutia ideala daca iti doresti un spatiu in plus de lucru sau depozitare in bucatarie, dar in acelasi timp nu vrei ca elementele de design si piesele de mobilier sa fie mult prea inghesuite. Peninsula porneste dintr-un perete si se aseamana considerabil cu insula de bucatarie la dotari, singurele diferente fiind legate de dimensiune.

 

Peninsula de bucatarie

 

Speram ca recomandarile noastre in ceea ce priveste insula de bucatarie ti-au fost de folos! Atent gandita si proiectata, aceasta poate completa intr-un mod ideal orice bucatarie. De asemenea, utilitatea insulei de bucatarie este incontestabila. In mod cert o sa te ajute sa ai o bucatarie eficienta si ergonomica.

 

Contacteaza-ne acum daca doresti sa afli si alte sugestii pentru proiectarea unei insule de bucatarie!

 

 

TOP

Pin It on Pinterest

Share This